Wat kan ik op deze site vinden?

De Heemkundekring Bakel en Milheeze, de Heemkundekring D’n Blikken Emmer, De Rips, de Archiefgroep De Mortel en het Gemeentearchief Gemert-Bakel werken samen om hun collecties online toegankelijk te maken. Je vindt hier beschrijvingen van boeken in hun bibliotheken, foto’s in hun beeldbanken, archiefbescheiden in hun archieven en collecties. Er zijn ook indexen, waarin op persoonsnaam gezocht kan worden. Bouwvergunningen, Hinderwet-  en Milieuvergunningen of gegevens over monumenten kun je op adres vinden. Een uitgebreider overzicht van wat je waar kunt vinden is hier beschreven.

Waarom staat niet alles online?

Veel informatie in onze archieven en collecties is openbaar, maar er is een deel dat wij niet online kunnen presenteren. Dit komt door wetgeving die de openbaarheid beperkt, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Auteurswet. Wat dit voor jou betekent, hebben wij hier voor je samengevat. In de studiezaal van het gemeentearchief en in de Heemkamer van de Heemkundekring Bakel en Milheeze kunnen wij je meer uitleg geven. Wij mogen je op locatie ook meer ter inzage geven dan online is toegestaan.

De archieven van de gemeente Gemert-Bakel (1997-heden) zijn nog niet overgebracht naar het gemeentearchief; voor meer informatie kunt je terecht bij het gemeentehuis.

Hoe kan ik in de collecties zoeken?

Je kunt eenvoudig in alle collecties zoeken door woorden in de balk op de Erfgoed Gemert-Bakel site te typen. Dan krijgt je een pagina met de aantallen zoekresultaten in onze databases. Je kunt er dan voor kiezen om alleen de resultaten uit een collectie te bekijken of alle resultaten te bekijken. Vanuit de resultatenlijst kun je meer details opvragen en eventueel gekoppelde multimedia bekijken.

Onder deze zoekbalk op de Erfgoed Gemert-Bakel site staan knoppen waarmee je naar een zoekscherm per collectie kunt gaan. Je hebt dan een uitgebreider zoekscherm, met zoekvelden die zijn aangepast aan de collectie waarin je gegevens wilt vinden. Eventueel kun je er hier voor kiezen om nog een (of meer) collectie(s) aan jouw zoekopdracht toe te voegen. Daarbij zal het zoekscherm aangepast worden aan de zoekvelden die in alle geselecteerde collecties voorkomen.

Daarnaast zijn sommige onderwerpen zo interessant en goed vertegenwoordigd in onze collecties, dat we hiervoor een Thema hebben aangemaakt. Hiermee kun je thematisch in onze collecties zoeken. Als je op een thema-knop klikt, krijgt je eerst een korte introductie op het thema en vervolgens informatie hoe je meer informatie over dit thema kunt vinden. Hierin is een link naar onze collecties opgenomen en soms ook verwijzingen naar informatie in andere collecties.

Tijdens het zoeken kun je steeds met de Help-knop uitleg krijgen over de mogelijkheden op het scherm.

Zijn jullie collecties al volledig digitaal beschreven?

Nee, nog niet alles is digitaal beschreven. Medewerkers en vrijwilligers van de deelnemende instellingen werken nog dagelijks aan het digitaal toegankelijk maken van de collecties. Er komen dus nog steeds gegevens bij. Wat uit de collectie van de Heemkundekring Bakel en Milheeze nog niet digitaal beschreven is, kun je wel in de Heemkamer raadplegen. Voor de archieven en collecties van het gemeentearchief die nog niet online te vinden zijn, kun je in de studiezaal terecht. Adressen en openingstijden vind je op de Contact-pagina.

Kan ik scans aanvragen of bestellen?

Van bestanden die wij digitaal beschikbaar hebben, kun je uiteraard een scan of print bestellen. Door op het icoon van het winkelwagentje te klikken, open een scherm om jouw bestelling te kunnen plaatsen. Het wordt mogelijk om ook een verzoek om te digitaliseren in te dienen. Zodra dit voor een bestanddeel beschikbaar is, zie je een knop “Digitaliseren” op een Detailpagina of een icoon van een scanner op de pagina met Zoekresultaten.

Kan ik via de site ook archiefbescheiden aanvragen of reserveren?

Ja, dat kan. Op de detailpagina van archiefbescheiden zie je een knop “Aanvragen”. Als je hierop klikt, opent een dialoogvenster om deze in de studiezaal van het Gemeentearchief Gemert-Bakel aan te vragen om te raadplegen. Je kunt hierbij ook een dag(deel) in de toekomst kiezen om de archiefbescheiden te reserveren, zodat je deze op een later tijdstip in onze studiezaal kunt inzien.  Ons bezoekadres en openingstijden vind je op de Contact-pagina.

Mag ik alles van jullie site downloaden, kopiëren voor mijn eigen gebruik of plaatsen op mijn eigen site?

Nee, dat mag alleen voor de gegevens die in het publieke domein vallen. Meer informatie hierover vind je hier.

Ik zie geen namen bij foto’s. Betekent dit dat wij de namen niet hebben?

Nee, dat hoeft niet te betekenen dat wij de namen niet hebben. Het is mogelijk dat wij vanwege de AVG de namen niet online publiceren.

Hebben jullie een overzicht van oorlogsslachtoffers?

Ja, wij zijn bezig om alle namen van oorlogsslachtoffers online beschikbaar te maken. Voor een overzicht van de namenlijst die hoort bij het monument aan het Ridderplein verwijzen wij graag naar de lijst “Namen zijn mensen…”.

Ik heb zelf ook interessante gegevens; hoe kan ik die het beste bewaren?

Natuurlijk wil je jouw eigen gegevens ook goed bewaren. Zowel papieren documenten als digitale gegevens verdienen jouw aandacht om ze voor de toekomst te bewaren. Wij leggen je hier graag uit hoe je dit het beste kunt doen.

Nemen jullie ook nieuwe collecties op?

Als uje een archief of collectie hebt en deze wil laten opnemen in onze collecties, kun je contact met ons opnemen of bezoek tijdens de openingstijden de Heemkamer of de studiezaal van het Gemeentearchief. Wij kijken graag met jou waar jouw gegevens het beste bewaard kunnen worden.

Nog een andere vraag?

Heb je jouw vraag hier nog niet gevonden? Neem dan contact met ons op; wij helpen je graag verder.

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×