Waarschijnlijk bewaar je thuis het een en ander en je vraag je af: “Hoe kan ik het beste mijn dierbare familiefoto’s, CD’s, boeken en prenten bewaren?” Of: “Hoe bewaren wij het archief van onze club?”

Bewaren van archieven en verzamelingen

Een compleet archief of een collectie foto’s, CD’s of boeken die je door de jaren heen hebt verzameld, zijn een dierbaar bezit en verdienen aandacht. Het is goed om na te denken over de ruimte, waarin jouw archief of collectie staat. Is de ruimte droog en schoon? Is het goed beveiligd tegen brand en inbraak? Is er sprake van een constante temperatuur en luchtvochtigheid? Wordt het materiaal in het donker bewaard?

Een onverwarmde ruimte is bijvoorbeeld slecht voor archieven en verzamelingen. Meestal is het daar te vochtig. Kelders, garageboxen en slecht geïsoleerde zolders zijn meestal niet geschikt voor jouw verzamelingen. Licht kan veel schade aan foto’s, boeken en andere materialen brengen. Zoek altijd een geschikte locatie om jouw archieven en collecties op te slaan, bij voorkeur goed geventileerd en niet tegen de buitenmuur. Buitenmuren zijn meestal ’s winters vochtiger en kouder dan binnenmuren en zijn ’s zomers juist vaak warmer.

Om jouw archief of collectie goed te kunnen opbergen, zijn er allerlei slimme hulpmiddelen verkrijgbaar. Het Gemeentearchief Gemert-Bakel kan hierin adviseren. Het kan gaan om zuurvrije materialen zoals dozen, omslagen, mappen en weekmakervrije hoezen of insteekmappen.

Archief in kelder

Bewaren van papier

Papier is een natuurlijk en kwetsbaar materiaal dat voornamelijk uit cellulose bestaat. Wil je papier voor lange termijn bergen, verwijder dan nietjes, paperclips en andere hechtmiddelen van metaal of kunststof. Zij kunnen gaan roesten waardoor papier wordt aangetast. Oude ordners zijn vaak ook niet geschikt voor een goede berging.

In archieven zitten vaak veel zo genaamde kantoorkopieën. Deze kopieën bestaan uit machinaal vervaardigde papieren en inkten. Deze zijn meestal van slechte kwaliteit en op den duur kan dit tot mechanisch verval van papier en tot onleesbaarheid van de tekst leiden. Kopieën kun je beter apart en zuurvrij verpakken, zodat ze geen contact met andere soorten papier hebben. Dus leg geen losse blaadjes in het boek. Controleer jouw verzameling regelmatig op insecten en schimmels.

DVD met aangetaste schrijflaag

 

Bewaren van andere opslagmedia

Denk je dat gebrande CD’s vijf, tien of misschien vijftien jaar houdbaar zijn? Een onderzoek wees uit dat zelfgebrande CD’s veel korter meegaan dan we dachten. Dit varieert van drie maanden tot maximaal vijf jaar. De levensduur van een CD-R is van veel factoren afhankelijk. Bewaar deze niet op een warmtebron zoals een centrale verwarming en leg ze niet in het zonlicht. De beste bewaartemperatuur ligt tussen de 2⁰C en de 18⁰C bij relatieve vochtigheid van 40 tot 50%.

Je vraagt je misschien af hoe je moet omgaan met oude films, videobanden, floppydisks en diskettes. Ook dan kun je met het Gemeentearchief contact opnemen voor advies.

Wilt u uw archief of collectie afstaan?

Als je een archief of bijvoorbeeld een verzameling foto’s hebt, kan dit voor anderen nog altijd interessant zijn. Als je afstand wilt doen van het materiaal kun je contact opnemen met een Heemkundekring, of Archiefgroep in uw dorpskern of met het Gemeentearchief. Wij kunnen je helpen om een goede bestemming voor jouw materiaal te vinden.

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×