Familie Van Kemenade-van Schijndel 1915

Inleiding

Veel mensen zijn op zoek naar hun voorouders. Televisieprogramma’s als ‘Verborgen verleden’ dragen bij aan de populariteit van stamboomonderzoek. Bij archieven, genealogische en historische verenigingen en documentatiecentra kunnen mensen terecht voor hun eigen onderzoek. De laatste jaren komt steeds meer informatie online beschikbaar, zodat je ook gewoon thuis kunt beginnen.

Ook via het platform Erfgoed Gemert-Bakel zijn veel bronnen beschikbaar en komen er steeds meer bij. Wist je bijvoorbeeld dat veel inwoners van Gemert-Bakel een afstammingslijn hebben naar Karel de Grote? Omdat in de gemeente Gemert-Bakel veel informatie bewaard is gebleven, kun je met je voorouderonderzoek behoorlijk ver terug in de tijd en is de kans ook groot dat je iets te weten komt van het dagelijkse leven van je voorouders: waar hebben ze gewoond? Wat deden ze voor de kost? Hoe was hun levensverwachting? Voor al deze en meer vragen kun je terecht bij de collecties van Erfgoed Gemert-Bakel. Wij geven op deze themapagina “Stamboomonderzoek” meer uitleg, tips en trucs om zo snel mogelijk een antwoord op uw vraag te vinden.

Advies nodig?

Weet je niet zo goed hoe je jouw stamboomonderzoek moet opzetten of zit je vast? Dan kun je op woensdagmiddag terecht bij ons spreekuur. Je kunt hiervoor een afspraak  maken in ons systeem. Vergeet daarbij niet om onderaan de pagina de afspraak te bevestigen. In onze bibliotheekcollecties hebben wij ook boeken over stamboomonderzoek, die je verder op weg kunnen helpen.

Onderzoek doen op locatie?

Wil je zelf onderzoek komen doen in de studiezaal van het Gemeentearchief, dan kunt u op dinsdag t/m donderdag van 9.30 tot 16.00 uur terecht in de Ruijschenberghstraat 3-3a in Gemert. Bestanden die online staan, hebben wij uitgeprint of in kopie in de studiezaal. De kopieën van archiefbronnen zijn vaak wel van een slechtere kwaliteit dan de scans die je op de website kunt vinden. Natuurlijk staat niet alles online en kunt u in de studiezaal nog meer bronnen raadplegen.

Niet alleen bij het gemeentearchief  zijn deskundigen die je kunnen helpen bij het opzetten van je onderzoek en advies kunnen geven over vervolgstappen. Ook bij de heemkundekringen kun je terecht. In onze gemeente zijn drie heemkundekringen en een archiefgroep actief. De Heemkamer van de Heemkundekring Bakel en Milheeze is regelmatig te bezoeken. De openingstijden worden gepubliceerd in de Agenda. De Heemkundekring D’n Blikken Emmer, De Rips heeft geen eigen Heemkamer; voor meer informatie kun je contact contact opnemen met het bestuur. De Heemkamer van de Heemkundekring “De Kommanderij Gemert” is te bezoeken met een van de vrijwilligers. Je kunt in principe voor algemene vragen terecht op dinsdag van 9.30 tot 14.00 uur, op woensdag van 9.30 tot 16.00 uur, voor bidprentjes op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en voor foto’s op donderdag  van 13.00 tot 16.00 uur. Dit is wel afhankelijk van de aanwezigheid van de vrijwilligers.

Online onderzoek doen?

Via de website erfgoed.gemert-bakel.nl kun je zelf onderzoek doen naar voorouders die in Bakel, Elsendorp, Gemert, Handel, Milheeze, De Mortel of De Rips geleefd hebben. Hier vindt u ook een overzicht van bronnen uit het gemeentearchief Gemert-Bakel die online staan. Een aantal belangrijke bronnen voor stamboomonderzoek kunt u ook vinden op andere sites; de links vind je onder  “Andere interessante databases voor stamboomonderzoek”. Je hebt hier toegang tot gegevens uit het gemeentearchief Gemert-Bakel, Archiefgroep De Mortel, van Heemkundekring Bakel en Milheeze en de Heemkundekring D’n Blikken Emmer, De Rips.

Hoe zoek je op Erfgoed Gemert-Bakel?

Je kunt meteen in de zoekbalk een naam als zoekterm intypen. Daarmee vind je gegevens in alle beschikbare bronnen, inclusief de archiefbewerkingen die in Pdf-formaat zijn toegevoegd aan de beschrijvingen. Het systeem maakt een overzicht van het aantal archiefbescheiden, objecten, personen, beelddocumenten, boeken, tijdschriften en vergunningen waar jouw zoekterm is gevonden. Je kunt in dit overzicht kiezen om de resultaten uit één collectie te zien of toch eerst alle resultaten te laten tonen. Vind je toch dat je teveel zoekresultaten in de lijst hebt staan? Dan kun je ook binnen de resultaten nog filters toepassen.

In het getoonde zoekresultaat zie je onder de iconen aan de linkerkant één of meer knoppen. Door op de eerste knop te klikken, kun je een detailpagina bekijken met (vaak) meer informatie over de bron. Vaak krijg je dit gepresenteerd in een nieuw venster met een grotere viewer, soms krijg je eerst meer informatie onder het gevonden resultaat en kun je rechtsonder de detailpagina openen door op de link “Detail” te klikken.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen op persoonsnamen te zoeken in de indexen op personen, Dan zoek je alleen in de indexen op een beperkt aantal akten en registers. of in de Beeldbank of in archieven. je kunt ook kijken of wij in onze bibliotheekcollecties al een boek hebben over jouw familie. Wees je er dan van bewust dan je niet alle mogelijke zoekresultaten in een overzicht krijgt. Wil je een totaaloverzicht, dan kun je door alle collecties zoeken. De bidprentjes in de collectie van de Heemkundekring D’n Blikken Emmer, De Rips, zijn hier toegankelijk gemaakt.

Welke knoppen kun je onder de iconen vinden?

De eerste knop opent de detailpagina in een nieuw venster of geeft eerst meer informatie onder het item met rechtsonder een link naar de Detailpagina. Met de knop van het Winkelwagentje kun je een bestelling plaatsen.

Meer weten over voorouders in de regio?

Overige archieven en instellingen met gegevens over deze regio:

Andere interessante databases voor stamboomonderzoek:

  • WieWasWie.nl bevat bronnen uit het Gemeentearchief Gemert-Bakel
  • Openarchieven.nl bevat bronnen uit het Gemeentearchief Gemert-Bakel
  • MyHeritage.nl ontvangt bronnen uit OpenArchieven.nl
  • Europeana.eu er Europees portaal voor collecties uit archieven en collecties
  • Archieven.nl portaal van een aantal archieven, waaronder de provinciale regionaal historische centra
Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×