Inleiding

Door de eeuwen heen hebben kinderen in onze gemeente in dorpsscholen leren lezen, schrijven en rekenen. In onze archieven en collecties zijn hier de sporen van terug te vinden. Er zijn oude schoolfoto’s, boeken over de scholen, bouwvergunningen en andere archiefbescheiden. Deze bronnen geven informatie over het onderwijs van toen.

Schoolfoto Openbare Lagere School, Handel (1908)

Meer weten?

In het bronnenoverzicht ziet u wat wij in onze collecties over dit thema hebben.

Lespakketten en schoolprojecten

De archieven en collecties kunnen ook een bron van inspiratie zijn voor het onderwijs nu. Tijdens de Roeffeldag kunnen scholieren van groep 8 bij ons kennismaken met bijvoorbeeld geschiedenis en archiefwerk. Wij hebben een schoolproject waarbij de leerlingen van een basisschool ieder een onderdeel van de plaatselijke geschiedenis moeten onderzoeken. Vervolgens worden al die kleine stukjes aaneen geplakt tot de geschiedenis van het dorp, met als sluitstuk een rondleiding door het dorp, door de leerlingen aan hun (groot)ouders, leerkrachten en andere belangstellenden te geven. Een draaiboek van dit project is aanwezig. Voor Bakel 1300 is een schoolproject ontwikkeld over de geschiedenis van Bakel en Milheeze.

Ook hebben wij een papieren gidsje voor een rondleiding rond het kasteel van Gemert. Dit is opgezet als een speurtocht, gelardeerd met vragen. In Bakel zijn vier historische wandelingen uitgezet, die digitaal beschikbaar zijn. Deze beginnen bij de kerk in Bakel en voeren vervolgens door het oudste kerkdorp van Brabant en het buitengebied.

Er zijn ook lesbrieven over stamboomonderzoek, schrift en over het gildewezen beschikbaar.

Informatie voor werkstukken

Het gemeentearchief biedt de mogelijkheid aan de middelbare scholieren om in de studiezaal hun sector- of profielwerkstuk te komen maken. Een onderwerpenlijst, inclusief de te raadplegen archiefstukken, is daarbij de leidraad. De leerlingen krijgen eerst klassikaal uitleg over historisch onderzoek en kunnen vervolgens snel aan de slag met een onderwerp uit de lijst.

Ben je vrij in de keuze van een onderwerp? Voor (profiel-)werkstukken kunnen de thema’s op deze site ook een inleiding bieden voor onderzoek. Ze geven een indruk van wat er in onze collecties te vinden is. Maar er is meer! Heb je een ander onderwerp over de geschiedenis van Gemert-Bakel? Je kunt natuurlijk ook zelf informatie zoeken in onze collecties of op de Erfgoedgeowiki – site. Je bent natuurlijk ook van harte welkom in de studiezaal of de Heemkamer in Bakel. Of neem contact met ons op.

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×