Inleiding

Het verleden is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Oude boerderijen, molens en kapellen spelen hierin een belangrijke rol. Vaak laten ze zien hoe het vroeger was. Molens, bijvoorbeeld, als typisch Nederlands verschijnsel door de sterke wind in dit vlakke land. In waterrijke gebieden laten ze de drooglegging zien en in agrarisch gebied staan ze onder meer symbool voor het malen van graan. Boerderijen vormen een ander onderdeel van onze agrarische samenleving. Maar ook arbeiderswoningen, zoals in Elsendorp en De Rips, laten de geschiedenis spreken. Voor de ontginning van dit gebied waren nu eenmaal arbeiders nodig. Zo zijn er talloze gebouwen aan te wijzen die onze geschiedenis laten spreken.

Molen De Bijenkorf

Soorten monumenten

Er zijn rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Daarnaast zijn er beschermde stads- en dorpsgezichten. Eigenlijk kun je dit het beste zien als een beschermd straatbeeld. Het Rijk wijst alleen nog monumenten aan, die onder de Wederopbouw vallen. Andere panden die het waard zijn behouden te blijven, kunnen aangewezen worden als gemeentelijk monument aangewezen kunnen worden. De provincie Noord-Brabant kent geen provinciale monumenten.

Waarom monumenten?

Om waardevolle objecten voor de toekomst te bewaren, is het van belang dat deze objecten beschermd zijn. Dit gebeurt op de volgende manier. Bij wijzigingen aan een monument moet een vergunning aangevraagd worden. Daartegenover staat ook een aantal gunstige regelingen voor monumenten, zoals het monumentenspaarfonds (de link verwijst naar informatie over dit product op de website van de gemeente Gemert-Bakel) en de cultuurfondshypotheek. Voor rijksmonumenten is restauratie ook een aftrekpost bij de belastingdienst.

Meer weten?

Wilt u weten wat wij in onze collecties over monumenten hebben, dan kunt u hier uw onderzoek beginnen. Ook voor een onderzoek naar molens is een overzicht beschikbaar. U kunt in onze database vergunningen zoeken op een adres en zo vinden of een pand een monumentenstatus heeft. Voor een overzicht van monumentale panden kunt u zoeken op de volgende soorten vergunningen:

Handige links:

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×