Inleiding

De oudste verenigingen in Gemert-Bakel zijn de gilden, een groep burgers met een gezamenlijk doel. Van ouds her zijn er drie soorten gilden:

  • De altaarbroederschappen,
  • de schuttersgilden en
  • de ambachtsgilden.

Later ontstaan er ook mengvormen tussen deze soorten en komen er vrouwengilden op. Er zijn broederschappen en ambachtsgilden die zich gaan oefenen in de wapens en schuttersgilden worden. Daarnaast zien we schuttersgilden met een religieuze functie en een altaar in de kerk. In Gemert-Bakel kennen we drie schuttersgilden: in Bakel het Sint Willibrordusgilde en in Gemert het Sint Jorisgilde (‘De Rooj’) en het Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde (‘De Gruun’). We kennen één broederschap: de Onze Lieve Vrouwe Broederschap in Gemert. Er is één beroepsgilde: het Sint Severusgilde voor wevers. De Damessociëteit Gemert is in 1964 opgericht en stond tot 2014 bekend onder de naam Katholiek Vrouwengilde.

Vroeger waren er nog het Sint Ambrosiusgilde in Gemert, eigenlijk een broederschap of beroepsgilde en drie schuttersgilden: het Sint Hubertusgilde in Gemert (Koks), het Sint Antoniusgilde in Milheeze en het Sint Hubertusgilde in Bakel.

 

Gilden

 

Meer weten?

We hebben een bronnenoverzicht gemaakt met informatie over de diverse gilden. Ook wordt in de Canon meer aandacht besteed aan de gilden. In onze collecties zijn ook films over dit onderwerp te vinden, maar deze zijn niet online beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Links naar andere sites:

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×